Lakberendezőként sosem ajánlom senkinek, hogy a megtervezett falburkolatokat maga rakja fel….de mint lakberendező hajtott a kíváncsiság…

WC-burkolása s.k.

Mint már mondottam, nem ajánlanám senkinek, hogy maga álljon neki a megtervezett burkolatok fel- és lerakásához. Szakember – a jó szakember használata soha sem pénzkidobás!!!! Mert egy jól és szépen felrakott csempe – még a legegyszerűbb is- valóban azt tükrözi majd amit látni szeretnénk, sőt éveken át nézni szeretnénk. Mint lakberendező, azért hajtott a kíváncsiság, hogy még is… hogyan megy ez….mi az amiben egy “földi halandó” téved amikor azt hiszi, hogy ez olyan egyszerű…hol vannak a nagy buktatók…Ebből néhányat én is megtapasztalhattam mikor úgy döntöttem megpróbálom. Ezt szeretném megosztani Veletek. A végeredmény persze számomra még is csak szépnek tűnik…..szakmai szemmel persze sok helyen lebontatnám, és át sem vennék ilyen munkát de mivel magunk készítettük, magunknak, jó volt látni, hogy így vagy úgy de megcsináltuk.
Asszem az alkotás öröme az, ami igazán széppé varázsolta a szememben.
Személyes tapasztalataimat a képekhez fűzve tettem meg….ami kimaradt az folyt. köv. a fürdőszoba projektnél.
1. A csempe leverése után, ami jelen esetben nem volt nagy kihívás mert nem ragasztóval volt anno a csempe felhelyezve, így szinte egészben le lehetett szedni a burkolatot, jöhetett az új felrakása.
Előre gondoljuk át, hogy a sok sittet, hogyan visszük ki vagy le az emeletről és hova tesszük….ez nem mellékes feladat!
2.Szükséges a felrakás előtt, hogy meg legyen tervezve mint a burkolat kiosztása, és a hozzávalós és maga a felrakás folyamata. Így nagy segítség ha minden szükséges dolog már meg van vásárolva kezdésre. És épp annyi amennyi kell.
3.Szakmámból eredően a tervek a fejembe voltak, kiszámoltam a szükséges mennyiségeket, melyik falat hol kezdjük felrakni, hol kell a dekornak helyet kihagyni….a megrendelő természetesen minderről tervet kap…az én családomnak be kellett érni azzal hogy én tudom 🙂

4.Én a falra is padlóburkolatot terveztem, ami gond nélkül használható. Ellenben fordítva ezt senki ne tegye! Fali csempe nem burkolható a padlóra!!! Ugyan is amit a padlón ki kell bírnia egy burkolatnak azt a fali csempe nem bírná ki a padlón. Ugyan is nem arra tervezték, nem úgy készítették!
5.Sokszor ha szakember segítsége nélkül vásároljuk meg a burkoló anyagot, talán nem is gondolunk egy – két dologra ami később nagy nehézségeket okoz a felrakásnál (persze csak nekünk, mert egy jó szaki ezt is megoldja):
Pl. hogy a csempe vastagsága és a felrakni kívánt dekor vastagsága különbözhet! Így ha a dekor vékonyabb akkor szépen és rendesen alá kell előre dolgozni, hogy a kellő magasságot elérjük és a dekor ne legyen beljebb mint a csempe. Ha nem hisszük hogy ez nem csak esztétikai probléma akkor várjuk csak meg, mi lesz fugázáskor…
6.Megfelelő fugaszín kiválasztása még szebbé varázsolja csempénket….leginkább a végén…mert így felrakáskor a WC-ben a sötétbarna fuga….hát ….elég viccesen nézet ki. Ne sajnáljunk több fugaszínt használni a más színű csempékhez!


7.A fugázás után viszonylag hamar át kell a csempét törölni, hogy ne maradjon rajta a csempén….de vizes lemosás csak másnap jöhet.

8. Jó ha a csomagoláson lévő előírásokat még a munkakezdés előtt figyelmesen végigolvassuk, és azt betartjuk. Így elkerüljük azt hogy túl híg vagy túl száraz legyen akár a ragasztónk, akár a fugánk.

9. Milyen a jó csemperagasztó….hát a csempének megfelelő.  Itt az 59 cm x 19 cm -es burkolathoz kizárólag csak flexibilis jöhetett szóba. És persze az sem hátrány ha éppen a fal közepétől kell elkezdeni a burkolat felrakását, vagy éppen a dekornak ki kell hagyni a helyet, akkor nem csúszik le a falról mire a sor végére érünk! Erre külön rá kell kérdezni mert én mondom….lecsúszik az ha nem jól választunk 🙂


10. Nagyjából elkészültünk. Még a hangulatvilágítással is , bár a szilózás ott ahol nem fugát használunk még most jön. A világítás, ledszalag és közönséges fehér takaró “léc”. Ennyi….már csak kell valaki aki beköti a rendes világítás helyére. Nálunk volt. Minden hiedelem ellenére elég fényt ad a led…sőt igen különlegessé teszi ezt a pici “mellékhelyiséget” Folyt.köv. fürdőszoba projekt!

10

%d blogger ezt szereti: